Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
slide-1
slide-2

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 799,00 Kč (31,96 €)
skladem
naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 379,00 Kč (15,16 €)
skladem

21. 04. 2020

Nejjednodušší cesta k filtrované kávě. Znáte dripper?

Cesta pražených kávových zrnek do voňavého šálku plného "tak akorát" extrahovaného nápoje nebyla vždy jednoduchá. Dripper si Evropané oblíbili na počátku dvacátého století. Pak ale upadl pod tíhou nákladných a složitých elektrických přístrojů v zapomnění. Kdy se dripper vrátil na scénu a proč byste ho měli vyzkoušet?

 

 

 

 

Zálevaná káva na způsob českého "turka" převažovala ve způsobech přípravy kávy až do 18. století. Jenže pak přestala protřelým chuťovým buňkám Evropanů stačit. Na trhu se začaly objevovat složité vynálezy, které měly za úkol díky optimalizaci doby extrakce, tlaku, ideální teplotě vody a podobně připravit co nejlepší kávu.

 

Za vším hledej ženu. Přísloví, které můžeme použít i v případě dripperu. Melisa Bentz  přišla v roce 1908 s objevem, který vynikal jednoduchostí a skvělými chuťovými výsledky při přípravě kávy.  Do cedníku vložila papírový filtr s čerstvě mletou kávou, kterou přelívala horkou vodou. Dobu extrakce kávy tak výrazně omezila. Výsledná káva byla jemná, chutná a bez náznaku zbytečné hořkosti, která je pro zalévanou kávu typická. Podnikavá Melisa svůj vynález patentovala a začala s výrobou. V průběhu let vynález ještě zdokonalila.

 

Dnes je dripper jedním ze symbolů kávového minimalismu. Radost dělá všem, kdo upřednostňují lehkou a přirozenou chuti kávy.

 

Jak vybrat dripper?

 

Dripper na první pohled připomíná šálek s podšálkem. Poznáte ho podle typického konického tvaru. Při výběru dripperu můžete volit mezi sklem, porcelánem, plastem i luxusní mědí.  Možnosti designu jsou v podstatě neomezené – kromě minimalistických jednoduchých kousků jsou na trhu i zdobené skvosty, které obstojí na zámeckém stole.

 

Dripper si můžete pořídit s konvičkou na kávu nebo bez ní. V druhém případě myslete na to, abyste doma měli vhodnou nádobu na kávu s odpovídajícím průměrem. Pak je tu otázka filtrů. Ze začátku můžete vyzkoušet jednorázové papírové. Příznivci minimalismu dávají přednost omyvatelným nebo pratelným filtrům z biobavlny. A na kolik vás dripper vyjde? Záleží na materiálu, značce, a zda pořizujete pouze dripper nebo celý set s konvičkou i filtry. Na trhu si přijde na své každý – k mání jsou od 400 korun do několika tisícovek.  

 

Příprava kávy v dripperu

 

  • Přes připravený filtr přelijte nejprve tolik horké vody, abyste naplnili konvičku na kávu. Vodu z konvičky vylijte. Tato přípravná fáze slouží k zahřátí konvičky a dobrému usazení papírového filtru.
  • 6 gramů čerstvě mleté kávy na každých 100 ml vody nasypejte do filtru
  • Uvařte filtrovanou vodu a nechte ji zchladnout cca 2 minuty na teplotu 92-96°C.
  • Kávu ve filtru nejdříve zalijte trochou horké vody – použijte tolik vody, aby ji káva ve filtru byla schopna pojmout. Nechte kávu spařit po dobu 30-60 vteřin.
  • Teprve nyní pomalu dolévejte zbytek vody krouživými pohyby přes celý povrch kávy.

 

Užijte si jemnou čistou chuť voňavé kávy Café Santo Domingo :-)