Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 729,00 Kč (29,16 €)
skladem
naše cena 379,00 Kč (15,16 €)
skladem

27. 02. 2020

Výběrová káva – co to vlastně je a jak ji poznám?

 

Café Santo Domingo je káva výběrová. Samozřejmě i laik tuší, že to je dobrá zpráva, ale co to ve skutečnosti znamená a jak takovou výběrovou kávu poznat? To vám ve stručnosti vysvětlíme v dnešním článku.

 

 

 

 

Pojem „výběrová káva“ zazněl poprvé v roce 1974 v magazínu Tea & Coffee Trade Journal. Označuje kávová zrna s nejlepší chutí, která jsou současně vypěstovaná v ideálních klimatických podmínkách. Obvykle se s pojmem výběrová káva pojí také požadavek na minimální zastoupení defektních zrnek. Zajímavá a rozmanitá chuť výběrové kávy je výsledkem mnoha faktorů. Jde například o dlouhou dobu zrání, pečlivý sběr optimálně zralých plodů a maximální péči při zpracovávání zrn.  Oficiální definice „výběrové“ kávy ale neexistuje. Proto je dobré vědět, jak ji odlišit od nekvalitní komoditní neboli komerční kávy, kterou koupíte v běžných supermarketech a naservírují vám ji ve většině restaurací i kaváren.

 

Jak poznám, že kupuji výběrovou kávu?

 

Není výjimkou, že jako „výběrovou“ označují někteří výrobci i nekvalitní směsi kávy ze zrn posbíraných od mnoha farmářů z celých rozlehlých regionů nebo zemí. Při nákupu výběrové kávy se proto zaměřte na tyto konkrétní informace na obalu:

  • země a region, odkud káva pochází
  • informace o datu pražení,
  • způsobu zpracování (sušení) kávových třešní
  • stupni pražení
  • chuťový profil

U výběrové kávy hraje čím dál větší roli také ohled na kvalitu života farmářů. Malý farmář osobně pečuje o své kávovníky, prodá kávová zrna do pražírny a odtud pak putují přímo k zákazníkovi. Takhle to má vypadat. Osobní přístup a dohled nad kvalitou jsou nejen zárukou kvality kávy pro zákazníka, ale i zárukou kvality života farmářů. Komoditní káva naopak vzniká z kávových směsí posbíraných od mnoha pěstitelů v rozhlehlých regionech nebo zemích. Než se káva dostane k zákazníkovi, projde "rukama" mnoha obchodníků a korporací, jejichž jediným zájmem je co největší zisk bez ohledu na férové jednání s farmáři.  

 

Dobrá zpráva je, že trh s výběrovou kávou dlouhodobě roste.  I přesto tvoří celosvětově podíl výběrové kávy ve srovnání s celkovou produkcí kolem 8 %. Podpořte výběrovou kávu odrůdy Barahona, práci a život poctivých dominikánských farmářů společně s námi  :-)

Vaše Café Santo Domingo  :-)