Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem

11. 10. 2017

Vše o správném zpracování kávových plodů

Pěstování, sklizeň a zpracování. To jsou tři klíčové procesy, které největší měrou ovlivňují výslednou kvalitu kávy.  Není-li s plody ve fázi zpracování zacházeno správně, mohou i ty nejpečlivěji ošetřované a sklízené plody vzít za své.

 


Kávové třešně jsou nejsladší v okamžiku plné zralosti. Pro zachování kvality je nutné je ihned sklidit a v průběhu několika hodin zpracovat. Mnozí pěstitelé posílají plody do centralizovaných stanic, které se o zpracování postarají. Tu nejlepší péči ovšem káva  dostává, když si pěstitelé zpracovávají plody sami. Mají vlastní mlýny a svou produkci mají pod pečlivou kontrolou až do momentu vývozu. Přesně takovým působem zpracování se může pochlubit Café Santo Domingo.

Kávové plody se zpracovávají na zrna různými způsoby. Ve světě se užívá řada metod, především dvě – suchý proces, známý jako narutální, a mokrý proces, zvaný promytý.

Suchý proces probíhá tak, že se celé kávové třešně rychle propláchnou proudem vody, aby se odstranily nečistoty. Další dva týdny schnou třešně na slunci. Vlivem slunečního záření ztrácejí svou ostrou barvu a scvrkávají se, až jsou tmavě hnědá.

Pří zpracování formou mokrého procesu se třešně namáčejí v nádržích s vodou. Následně jsou strojově zbaveny vnější slupky tak, aby zůstalo jen semeno a dužnina. Takto jsou kávové plody třízeny a podle váhy rozdelěny opět do nádrží s vodou. V těchto nádržích semena nasáknou vodou a fermentují po dobu 12-72 hodin, dokud se dužnina neuvolní a neodplaví se. Čistá zrna pak v pergamenovém obalu schnou 4-10 dní. Po usušení mají zrna světle béžovou barvu.

Obecně platí, že mokrý proces pomáhá uvolnit a podtrhnout přirozené odstíny chuti zrn.

 


Ať už bylo zpracování zahájeno suchým nebo mokrým procesem, nechávají se zrna v pergamenovém obalu ještě před zpracováním v suchých mlýnech asi dva měsíce odpočinout. Následně suchý mlýn odstraní uschlý pergamen a objeví se zrna, která jsou tříděna podle kvality. Ukazately kvality zrn jsou především hustota, velikost a barva.

Kávová zrna nižší kvality se pak sypou přímo do lodních kontejnetů a putují zhruba 2-4 týdny do cílových destinací. Naopak zrna kávy Santo Domingo a jiných káv nejvyšší kvality se na lodě nakládají v malých vakuových baleních nebo ochraných vacích.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ