ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Překapávaná nebo také filtrovaná káva stojí co se oblíbenosti týká daleko za espresem. Zcela neprávem se zapsala do podvědomí veřejnosti jako podřadný druh mezi kávovými nápoji. Přitom není o nic horší, pouze jiná... skvěla a zdravá!
Základním předpokladem pro přípravu vynikající filtrované kávy, je držet se několika pravidel. Odměnou vám pak bude jemný nápoj, který umožni vychutnat a vypozorovat i ty nejjemnější rozdíly v chuti.
1/ Používejte světleji praženou kávu. Není tolik hořká a více vynikne její aroma.
2/ Na jeden litr překapávané kávy použijte asi šedesát gramů kávy.
3/ Pokud máte možnost, umelte si kávu sami bezprostředně před přípravou nápoje. V ideálním případě používejte mlýnek s mlecími kameny. Na trhu existují varianty mechanické i elektrický v cenové relaci od 250 do několika tisíc korun. Mlýnek s noži kávu totiž spálí.
4/ Pokud dáváte přednost již namleté kávě, pak je ideální volbou káva Molido.
5/ Dbejte na kvalitu vody! Nesmí být moc tvrdá ani příliš měkká. Ideální volbou je voda filtrovaná – více o kvalitě vody v článku zde.
6/ Pokud používáte papírové filtry, propláchněte je před použitím horkou vodou. Zbavíte pachutí papíru a zároveň ohřejete konvici, do které budete kávu překapávat.
7/ Využít můžete také speciální kávové filtrační sáčky Café Santo Domingo. Jsou naplněné středně praženou a hrubě mletou káva zcela bez hořkosti a oceníte je zejména, pokud chcete mít svou skvělou filtrovanou kávu připravenou raz dva.
8/ Filtrovanou kávu můžete připravit pomocí elektrického přístroje nebo jednoduše manuálně za použití kvalitního ideálně keramického filtru, kdy kávu přelijete vodou o teplotě 92-96 stupňů.
9/ Další možností je příprava kávy ve french pressu. I ten pořídíte od několika stokorun až po tisíce. Cena je otázkou kvality materiálu – vybírejte vždy nádoby ze skla se sítkem na tyčce z nerezu.
Dobrou chuť!