Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem

23. 07. 2018

Víte, že levandule a káva si spolu skvěle rozumí?

Zahradami se line vůně francouzské Provence. Voňavá a krásná levandule, kterou dnes miluje snad každý, má spoustu využití. Známá je pro své repelentní, protizánětlivé a zklidňující účinky.

 

 

Ptáte se, proč na blogu o kávě píšeme o levanduli? Odpověď je jednoduchá. Levandule se užívá i vnitřně a v kombinaci s kávou je prostě skvělá.  Pěstování levandule není žádná věda, naopak…A když si pak levandulí z vlastní zahrádky ovoníte kávu, nebo ještě lépe vyrobíte domácí levandulový sirup, který pak do kávy přidáváte, potěšíte své zdraví i chuťové pohárky.

 

Levandulový sirup si vyrobíte v bio kvalitě doma skoro zadarmo a snadno. K přípravě vám postačí:

  • 20-30 stonků levandule ze zahrádky (použít můžete i kupovaný levandulový květ, prodává se jako sypaný čaj)
  • 1 kilogram třtinového cukru
  • 1 litr filtrované vody

 

Cukr s vodou vložte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte po dobu 7 minut nebo déle dokud směs vody a cukru nezhoustne. Ostavte z ohně a přidejte opláchnutou levanduli (můžete vložit včetně stonků).   Promíchejte a uložte v chladu a temnu na dobu 3-4 dní. Přeceďte přes platýnko nebo velmi jemný cedník a je hotovo.

Sirup můžete přidávat do cappuccina nebo ledové kávy, Chutnat vám bude zaručeně.

 

Levandulová káva z čerstvých květů

Pokud se Vám nechce chystat sirup, můžete si levandulovou kávu připravit i bez něj. Ideálně z čerstvých nebo i sušených květů:


  • 200 ml mléka
  • 3-5 stonků čerstvé levandule nebo dvě lžičky sušených levandulových květů
  • med dle chuti
  • 2 šálky espressa nebo filtrované kávy

V hrnci přiveďte mléko k varu, rozmíchejte med, přidejte levanduli a za stálého míchání vařte dvě minuty. Sejmete hrnec z ohně a nechte louhovat další dvě minuty. Do hrnečků s čerstvě připraveným espressem nebo filtrovanou kávou přes sítko nalijeme levandulové mléko a podáváme.