ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Zahradami se line vůně francouzské Provence. Voňavá a krásná levandule, kterou dnes miluje snad každý, má spoustu využití. Známá je pro své repelentní, protizánětlivé a zklidňující účinky.
Ptáte se, proč na blogu o kávě píšeme o levanduli? Odpověď je jednoduchá. Levandule se užívá i vnitřně a v kombinaci s kávou je prostě skvělá. Pěstování levandule není žádná věda, naopak…A když si pak levandulí z vlastní zahrádky ovoníte kávu, nebo ještě lépe vyrobíte domácí levandulový sirup, který pak do kávy přidáváte, potěšíte své zdraví i chuťové pohárky.
Levandulový sirup si vyrobíte v bio kvalitě doma skoro zadarmo a snadno. K přípravě vám postačí:
Cukr s vodou vložte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte po dobu 7 minut nebo déle dokud směs vody a cukru nezhoustne. Ostavte z ohně a přidejte opláchnutou levanduli (můžete vložit včetně stonků). Promíchejte a uložte v chladu a temnu na dobu 3-4 dní. Přeceďte přes platýnko nebo velmi jemný cedník a je hotovo.
Sirup můžete přidávat do cappuccina nebo ledové kávy, Chutnat vám bude zaručeně.
Levandulová káva z čerstvých květů
Pokud se Vám nechce chystat sirup, můžete si levandulovou kávu připravit i bez něj. Ideálně z čerstvých nebo i sušených květů:
V hrnci přiveďte mléko k varu, rozmíchejte med, přidejte levanduli a za stálého míchání vařte dvě minuty. Sejmete hrnec z ohně a nechte louhovat další dvě minuty. Do hrnečků s čerstvě připraveným espressem nebo filtrovanou kávou přes sítko nalijeme levandulové mléko a podáváme.