Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 429,00 Kč (17,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

18. 06. 2018

Víte, jak si objednat a vychutnat kávu v Itálii?

 

Itálie patří po Chorvatsku a Slovensku mezi další z oblíbených dovolenkových destinací. A kávoví fajnšmekři si v této kávou provoněné zemi přijdou na své. Skvělou kávu tady dostanete i za euro na čerpací stanici. Jak si ale kávu objednat a vychutnat jako skuteční Italové?

 

 

Před odjezdem do Itálie si pro jistotu osvěžte znalosti kávového názvosloví. V Česku zaběhnuté nesprávné názvy jako „picollo“, v Itálii neobstojí. Vše o správném názvosloví se dozvíte v již publikovaném článku zde.  Zajímavostí je, že tak zvaný „presovač“, tedy tlakový přístroj pro výrobu espressa, je italským vynálezem. Méně už se ví, že Italové si neobjednávají „espresso“ (tento pojem mají spojený výhradně s přístrojem) ale „caffè“. Caffè je připravované v presovači, má objem 30 ml a hustou elastickou cremu na povrchu. Můžete si být jisti, že i v té nejzapadlejší kavárně či baru bude chutnat znamenitě. Přejete-li si tak zvané „vetší preso“, objednejte si „lungo“.

 

S otázkou slazení si nelamte hlavu. Ačkoli opravdoví kávoví znalci kávu nikdy nesladí, nemusíte se s kostkou cukru cítit nepatřičně. I Italové si rádi osladí život.

 

Na rozdíl od jiných národů, mají Italové poměrně jasně dané, jakou kávu pijí v konkrétní denní dobu. Cappuccino či latté macchiato patří k typickým snídaňovým nápojům. Odpoledne patří espressu. Po velkém jídle si ale můžete dopřát také "caffè corretto", což je espresso podávané s trochou grapy či jiného destilátu. Pokud chcete ochutnat něco nového a máte rádi čokoládu, vsaďte na ´marocchino´, vynikající espresso s rozpuštěnou kvalitní čokoládou, trochou napěněného mléka a kakaa.

 

Káva na „na stojáka“ u baru se v Itálii pije často a zejména po ránu. Naopak káva s sebou vypitá v rychlosti při přebíhání za další kulturní památkou je považována za naprosté barbarství. Už víte, jak poznáte turisty? ;-)

 

Italským tradičním nápojem není, jak se na první dobrou může zdát, espresso. Tradičně se v domácím prostředí káva připravuje v moca konvičkách, které se v rodinách dědí jako rodinné „stříbro“ z generace na generaci. Dovezte si jednu jako suvenýr z dovolené a posuňte své kávové zážitky zase o kus dál.

 

Šťastnou cestu!