Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem

23. 10. 2017

Víte co je to cupping?

Cupping je ve své podstatě kávový ekvivalent k poněkud rozšířenější degustaci vín. Má své zásady a specifika. Rozhodně je to ale moc příjemný zážitek, který posune vaše vnímání chutí na zcela novou úroveň.


 

Cupping využívají především vývozci, dovozci, pražírny a baristé, tedy odborníci, kteří si testují a vybírají tu nejlepší kávu. My si ale myslíme, že nemusíte být, abyste zjistili, co vám v šálku kávy chutná a co ne. Jak na to?

Jako nejlepší se jeví testovat více káv současně. V ideálním případě si kávová zrna čerstvě namelte na střední hrubost. Po každém mletí mlýnek „vyčistěte“ umletím zrn následujícího druhu předtím, než budete mlet kávu na ochutnávání. Výhodou je, že při domácím cuppingu  neexistují hranice. Nemusíte se bát zařadit i kávu již namletou nebo mezi prémiové kávy zařadit jednu či dvě nižší kvality. Jen mějte na paměti, že by balíček kávy měl být vždy čerstvě otevřený.

Do každého z připravených šálků nasypte stejné množství kávy. Jakmile máte nachystanou kávu ve všech šálcích, postupně k ní přičichněte a porovnávejte její aroma. Mezitím přiveďte k varu vodu a nechte její teplotu lehce klesnout na 93-96 °C. Zalijte celou plochu kávy (množství 12g odpovídá 200 ml vody) a nechte kávu stát asi 4 minuty. V průběhu této doby můžete posuzovat aroma kávové krusty (plovoucí vrstvy mletých částic) a porovnávat, zda je aroma silnější či slabší, lepší nebo horší.

Nejintenzivnější aroma můžete vnímat ve chvíli, kdy lehce odsunete hřbetem lžíce vrstvu krusty. Zachycené vůně si poznamenejte nebo přímo porovnávejte s kolem chutí (viz obrázek 1). Zachytili jste ořechovou stopu? Pokud ano, připomíná mandle, nebo spíš lískové oříšky či arašídy? Na každou kávu používejte novou lžíci, abyste nepřenášeli aroma z jedné kávy do druhé.

Nyní stáhněte pomocí dvou lžiček pěnu a plovoucí částice. Na každý šálek si opět vezměte čistou lžíci, nebo lžíci oplachujte. Naberte lžičkou kávu a prudce usrkněte ze lžičky s trochou vzduchu, který pomůže s rozšířením vůně a tekutiny na jazyku a patře. Zkoumejte texturu a chuť kávy. Zdá se být lehká nebo těžká? Vnímáte ji jako hladkou a hustou nebo lehkou a osvěžující? Jak chutná? Zaznamenali jste znovu závan jemné chuti ořechů nebo čokolády? Ano, právě těmito báječnými chutěmi je káva Santo Domingo typická.

Když myšlenky utřídíte, usrkněte znovu a zaměřte se na aciditu. Příjemná úroveň acidity dodává kávě svěžest. Vnímáte ji jako ostrou, intenzivní nebo vyrovnanou? Naše Café Santo Domingo se může pochlubit velmi mírnou vyrovnanou aciditou, která se jeví jako ideální.

Když kávu spolknete, zaměřte se na dochuť. Doznívá chuť kávy déle nebo se hned vytratila? Je neutrální, nahořklá nebo nepříjemná?

Ochutnávejte jednotlivé kávy opakovaně a porovnávejte. Nezapomeňte, že vnímaní chutě i aroma se mění v průběhu chladnutí kávy. Za pomoci kruhu chutí si průběžně zapisujte poznámky a třiďte myšlenky

Naše káva Café Santo Domingo není kyselá, spíše převládají velice jemné hořké tóny a chutí připomíná čokoládu nebo sametovou chuť oříšků. Pokud si potrpíte na výraznější kávu beze stop kyselé chuti, určitě budete nadšeni.

Zkuste si udělat svůj malý domácí cupping s přáteli. Až budete ochutnávat Café Santo Domingo, jsme zvědavi, zda nám dáte za pravdu.

Kruh chutí najdete zde: http://bit.ly/2gEcEE0


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ