Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem

18. 02. 2019

Víme, jak si poradit s plody domácího kávovníku

V minulém článku jsme si pověděli, jak v doma pěstovat kávovník arabský.  Nyní je čas, podívat se na to, jak plnohodnotně zpracovat plody našeho několika letého úsilí.

 

 

 


Základní předpoklad k tomu, abychom si z vlastnoručně opečovávaných plodů kávovníku mohli připravit vynikající kávu, je odhadnout optimální zralost a čas sběru kávových třešní. Zdá se být logické sbírat plně červené plody, přesto je to omyl. Správná chvíle pro sklizeň nastává, když jsou i zelené plody stejně velké jako plody tmavě červené.

 

Dužnina plodu ukrývá dvě semena, kávová zrna. Každé z nich je dlouhé zhruba 1 centimetr a váží sotva 0,2 gramu. O tom, jak se kávové třešně zpracovávají na farmách v dominikánské republice, jsme už napsali zde. Otázka zní, jak na to v domácích podmínkách. Ze sklizených kávových třešní je třeba vyloupnout kávová zrna a poctivě je proprat ve vodě. K důkladnému očištění je vhodné využít kartáček nebo houbičku na nádobí. Po té zrna na slunci nechat důkladně vysušit. Důkladně propraná a vysušená zrna je poté možné doma upražit. Návod na pražení kávy v domácích podmínkách najdete zde.

 

Každý domácí produkt je učiněný poklad. U exotických plodů jako je káva, to platí dvojnásob. Proto vás možná bude zajímat, jak kávové třešně využít do posledního kousíčku.

 

Zajímavou možností, jak využít slupky kávových třešní je příprava kávového čaje cascara. Jedná se o omamně vonící nápoj s nečekaně sladkou chutí. Někomu připomíná šípkový čaj. Nám spíš čaj rooibos. V každém případě chutná skvěle a je plný zdraví prospěšných minerálů.

 

Příprava je víc než jednoduchá. Oloupané slupky kávových třešní usušíme. 1 lžičku sušených slupek zalijeme 200 ml vody a necháme louhovat asi 10-5 minut. Slijeme a podáváme  Wink