ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Slovo dovolená se teď skloňuje ve všech směrech. Hezkou vzpomínkou na dovolenou může být i tamější originální kávový rituál nebo nápoj. O tom, jak se pije káva v Itálii, už jsme psali zde. Dnes se podíváme na tři neobvyklé kávové nápoje typické pro země, které navštíví málokdo. Ale zažít chuť exotiky přeci můžeme i doma :-)
Lassi káva
Indie je krásná země plná kontrastů. Tradiční pouliční čaj i káva vařená v tradičních nádobách a současně fronty před kavárnami nadnárodních řetězců jsou každodenní indickou realitou. Lassi káva vychází z tradičního indického jogurtového nápoje lassi, který je příjemným ochlazením na parném indickém slunci. Jogurt je výbornou a zdravou alternativou mléka. Kávu zahustí stejně jako smetana a dodá mu svěží chuť.
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Podávejte ve vysoké sklenici a podle chuti můžete dosladit medem.
Caffé Touba
Caffé Touba je horký nápoj, který má kořeny v africkém Senegalu. Kombinace koření a doma upražené zelené kávy je vskutku nevšední. Příprava zabere víc času. Pokud ji pojmete jako zábavu, tak si společně strávený čas s rodinou nebo přáteli určitě užijete :-).
Na rozpálené pánvi upražte kávová zrna podle našeho návodu zde. Vychlaďte upražená kávová zrnka a společně s kořením je utlučte v hmoždíři. Umístěte na konvičku plátěný filtr (případně můžete použít i klasický papírový, který před použitím propláchněte horkou vodou), vložte do filtru směs kávy a koření a zalijte 500 ml vroucí vody. Podle chuti doslaďte cukrem a podávejte.
Yuanyang
Yuanyang v sobě poněkud překvapivě mísí kávu a černý čaj. Tento osvěžující původně pouliční nápoj najdete v dnešní době na nápojových lískách vyhlášených hongkongských restaurací a rozhodně stojí za to ochutnat.
· 2 lžíce kvalitního sypaného černého čaje
· 250 ml kondenzovaného mléka
· 500 ml filtrované kávy připravené ideálně ve frenchpressu dle návodu zde
· cukr
Vařte 2 lžíce kvalitního sypaného černého čaje s 250 ml vody po dobu dvou minut. Lístky čaje poté vyjměte a do nádoby vmíchejte kondenzované mléko. Vařte na mírném ohni další dvě minuty. Následně smíchejte s filtrovanou kávou, oslaďte dle chuti cukrem a podávejte.