Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 179,00 Kč (7,16 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

06. 01. 2020

Tradiční italské espresso chce do UNESCO

Je to už dva roky, co se Italům podařilo dostat na seznam světového kulturního dědictví svou tradiční neapolskou pizzu. Nyní se snaží o další „čárku“ v podobě tradičního espressa. Nebyl by to ostatně první kávový nápoj pod ochranou UNESCO. Od roku 2013 je součástí nehmotné světového kulturního dědictví UNESCO tradiční turecká káva připravovaná v měděné nádobě džezva.

 

 

 

 

Kávová kultura je v Itálii na vysoké úrovni. Ačkoli je typickým ranním nápojem cappuccino nebo latté macchiato, odpoledne patří espressu. Typicky jde o 25-35 ml velmi silné kávy podávané v demitasse šálku s objemem 60-90 ml. Přesně daný je i postup přípravy. Na jeden šálek potřebujete 7 gramů čerstvě mleté kávy a stroj na přípravu espressa, který nechá kávu extrahovat po dobu 20-30 vteřin a pod tlakem 9 barů při teplotě 90 stupňů Celsia připraví fantastickou silnou kávu s hustou a dlouho trvající cremou.

 

Espresso je jediný kávový nápoj na světě, který cremu vytváří. A za jejím vznikem stojí právě Italové. Kromě toho je pití espressa v Itálii způsob života. Je to rituál, který běžně Italové opakují několikrát denně. Je to relax a oddech od každodenního života. Je to společenská událost a příležitost k setkávání a povídání si s přáteli. Lahodné espresso je v Itálii překvapivě levné – takže si ho užívají lidé napříč sociálními vrstvami. Tuhle radost si zkrátka může dovolit každý. To jsou důvody, proč Italové připravují žádost o zapsání kultury pití espressa na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

 

Jak to dopadne? To se dozvíme během následujících měsíců. Mezitím si jdeme připravit naše milované voňavé espresso Café Santo Domingo :-)