ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Je to už dva roky, co se Italům podařilo dostat na seznam světového kulturního dědictví svou tradiční neapolskou pizzu. Nyní se snaží o další „čárku“ v podobě tradičního espressa. Nebyl by to ostatně první kávový nápoj pod ochranou UNESCO. Od roku 2013 je součástí nehmotné světového kulturního dědictví UNESCO tradiční turecká káva připravovaná v měděné nádobě džezva.
Kávová kultura je v Itálii na vysoké úrovni. Ačkoli je typickým ranním nápojem cappuccino nebo latté macchiato, odpoledne patří espressu. Typicky jde o 25-35 ml velmi silné kávy podávané v demitasse šálku s objemem 60-90 ml. Přesně daný je i postup přípravy. Na jeden šálek potřebujete 7 gramů čerstvě mleté kávy a stroj na přípravu espressa, který nechá kávu extrahovat po dobu 20-30 vteřin a pod tlakem 9 barů při teplotě 90 stupňů Celsia připraví fantastickou silnou kávu s hustou a dlouho trvající cremou.
Espresso je jediný kávový nápoj na světě, který cremu vytváří. A za jejím vznikem stojí právě Italové. Kromě toho je pití espressa v Itálii způsob života. Je to rituál, který běžně Italové opakují několikrát denně. Je to relax a oddech od každodenního života. Je to společenská událost a příležitost k setkávání a povídání si s přáteli. Lahodné espresso je v Itálii překvapivě levné – takže si ho užívají lidé napříč sociálními vrstvami. Tuhle radost si zkrátka může dovolit každý. To jsou důvody, proč Italové připravují žádost o zapsání kultury pití espressa na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Jak to dopadne? To se dozvíme během následujících měsíců. Mezitím si jdeme připravit naše milované voňavé espresso Café Santo Domingo :-)