ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Kávu dnes pije skoro každý. Někdo má rád kávy svěžích citrusových chutí, jiní si pochutnají pouze na těžších kávách s čokoládovými tóny. Někteří upřednostňují kávu bez ochucovadel, jiní nedají bez mléka a cukru ani ránu. Jak se říká, proti gustu žádný dišputát.
Pokud si chcete kávu opravdu vychutnat a rozlišovat jemné rozdíly v chuti jednotlivých druhů, je vhodnější pít kávu bez cukru. Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti a tak se při pití oslazené kávy částečně připravujete o dokonalý požitek.
Na druhou stranu, mnoho lidí kávu miluje, dopřává si ji jako součást relaxace nebo odpolední dezert denně a bez cukru si na ní zkrátka úplně nepochutná.
Pokud upřednostňujete slazenou kávu, není to v zásadě špatně. Je ale dobré se zamyslet nad tím, jaký druh sladidla používáte. Samozřejmě záleží na tom, co od slazení kávy očekáváte a co je pro vás důležité.
V každém případě se vyhněte umělým sladidlům, která chuť kávy znehodnocují a o jejich zdravotních rizicích v dnešní době taky není třeba dlouho diskutovat. Ani klasický bílý cukr není optimální volbou. Rafinací ztratil veškeré živiny a je to vlastně jen prázdná kalorická bomba. Sáhněte raději po přírodním třtinovém cukru. Ten obsahuje zdraví prospěšné minerály a svou chutí se do kávy skvěle hodí.
Pokud jste vyznavači zdravého životního stylu, může pro vás být zajímavou volbou med. Obsahuje řadu minerálů a vitaminů a má léčivé účinky. Jeho specifická chuť sice výrazně ovlivní chuť výsledného nápoje a žádný barista by vám med určitě nedoporučil. Jinak je ale med nejzdravější formou slazení.
I mezi věčnými dietáři či diabetiky se najdou milovníci sladké kávy. O tom, že umělým sladidlům je lepší se vyhýbat, už jsme se zmínili. Nabízí se tedy možnost sladit rýžovým sirupem, který se vyrábí z rýžového škrobu a v omezeném množství ho mohou ho používat i diabetici. Populární je také stévie. Má své odpůrce, nicméně 300krát vyšší sladivost oproti cukru, takřka nulová kalorická hodnota a možnost využití diabetiky z ní stále dělá zajímavou alternativu.
Náš tip: Neslaďte kávu automaticky. Než si přisolíte jídlo, také nejdřív ochutnáte