Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

29. 04. 2019

Rafinovaný nebo panenský? Víte, jaký kokosový olej si vybrat?

Dáváte přednost panenskému za studena lisovanému oleji s charakteristickou vůní a maximem živin?  Nebo rafinací zpracovanému odolnému oleji, který ale logicky při tepelném a někdy i chemickém procesu o spoustu živin přišel? Odpověď není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát.

 

 


 

Panenský za studena lisovaný kokosový olej nabízí podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek než olej rafinovaný. Obecně lze tedy říci, že olej panenský je pro konzumaci a pro kosmetické účely vhodnější.  Jeho jedinou nevýhodou ve srovnání s olejem rafinovaným je nižší kouřový bod. Panenský olej se přepaluje při 177 stupních, zatímco olej rafinovaný až po dosažení 232°C. Chcete-li tedy na kokosovém oleji smažit ve vysokých teplotách, pak je rozumné dát přednost oleji rafinovanému.

 

Rafinace je proces bělení a dezodorizace (odstranění typické vůně) získaného oleje. Probíhá za vysokých teplot a v některých případech za pomoci chemických rozpouštědel nebo konzervantu hydroxidu sodného. Na tyto chemikálie si dejte a pozor a vybírejte především oleje, které prošly šetrnou tepelnou a mechanickou, nikoli chemickou rafinací. Tak jako náš dominikánský rafinovaný olej Eva Coconut Oil.


Jak už jsme zmínili, rafinovaný olej je maximálně vhodný pro smažení. Vynikajícího výsledku docílíte při dodržení následujícího postupu:

 

  1. Potraviny, které chcete smažit, vložte do studené osolené vody na cca 30 minut.
  2. Potraviny řádně osušte.
  3. Zahřejte olej na pánvi.
  4. Potraviny přidávejte do oleje po malých množstvích, aby najednou nedošlo k prudkému ochlazení rozpáleného oleje.
  5. Zvyšte stupeň ohřevu a smažte dle potřeby.
  6. Osmažené potraviny vyjměte z oleje a položte na papírové utěrky, které pohltí přebytečný tuk.

 

Výhodou kokosového oleje je možnost zahřívat jej opakovaně, aniž by došlo k jeho znehodnocení. Po ukončení smažení nechte olej zchladnout, přelijte jej přes jemné sítko do čisté nádoby a v temnu a chladu skladujte pro další použití. Takto vám vydří až tři měsíce.