Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

09. 04. 2018

Pražení kávy nemusí být výsadou profesionálů. Zvládnete ho i doma.

S rozvojem kultury pití kávy a zvyšováním nároků spotřebitelů se čím dál častěji setkáváme i s malými soukromými pražírnami kávy. Skvělou kávu si můžete upražit i doma. Povíme vám jak na to. Kupodivu je to mnohem snazší, než si myslíte.

 

 

Způsobů, jak si kávu upražit doma, je mnoho. Počínaje velmi sofistikovanými postupy za pomocí nákladných přístrojů až po romanticky jednoduché pražení na pánvi. Vyžaduje ovšem trpělivost, čas a cvik. Odměna je ale víc než lákavá!

Na pánev rozpálenou na 220 stupňů položte zelená kávová zrnka. Dbejte na to, aby všechna zrnka pražená v jedné várce měla téměř stejnou velikost. Zrnka na pánev položte v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkala. V průběhu pražení každé zrnko pečlivě otáčejte. Po pěti až deseti minutách začne káva kouřit a praskat. Buďte obezřetní a připravte se na to, že z ní budou odlétávat drobné slupky. Když se slupky od zrn oddělí, začnou zrna tmavnout. Následuje další etapa praskání. To je ten správný čas na to, abyste pánev z plotny odstavili a kávu opatrně přesunuli a zchladili na připraveném studeném plechu.

Zbylé slupky vyfoukejte a nechte kávu ještě zhruba tři čtyři dny uležet v uzavíratelné nádobě. V průběhu této doby se z kávy uvolňují plyny, proto je vhodné použít nádobu s ventilem. Pokud se vám pražení na první pokus nezdaří podle představ, neklesejte na mysli. Zkoušejte, testujte, trénujte. Úspěch se záhy dostaví ;-)

 

 

Máte-li k dispozici horkovzdušnou troubu, bude pražení ještě mnohem snazší. Velkou výhodou pražení v troubě je kromě jednoduchosti také rovnoměrnější upražení, kterého docílíte díky neustálému ventilování horkého vzduchu a konstantní teplotě.

Do trouby předehřátě na 220 stupňů, vložte plech s kávovými zrnky (v jedné vrstvě a volným prostorem okolo každého zrnka) na cca 15 minut. Pro správné pražení je důležitá konstantní teplota, troubu tedy neotevírejte! Po pěti až sedmi minutách začnou zrna praskat. Sledujte, jak zrnka hnědnou a až se vám bude zdát, že barva zrnek odpovídá vašim chuťovým preferencím, plech vyjměte. Kávu opatrně přesuňte na studený plech a slupky vyfoukejte. Pravidla pro uležení kávy jsou stejná jako při pražení na pánvi.

Při pražení nezapomeňte, že čím vyššího stupně pražení dosáhnete, tím zřetelnější bude hořkost, a naopak potlačena kyselost kávy.

 

Dobrou chuť.