ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
O tom, že dobrou kávu dělají především dobré suroviny – káva a voda, jsme již psali. Neméně významnou roli hraje také volba způsobu přípravy nápoje nebo přístroj samotný. Pokud chcete svůj kávový rituál dovést k dokonalosti, neměli byste zapomenout ani na správné servírování. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na to. Přešlap při servírování totiž může pokazit požitek i z té nejlepší kávy na světě.
Podle druhu kávového nápoje můžeme volit mezi dvěma materiály z nichž je servírovací nádobí vyrobeno. Klasické malé kávy jako espresso nebo cappucino je vhodné podávat v menším šálku z porcelánu. Pokud máte možnost, upřednostněte vždy porcelán před keramikou. Pohlcuje teplo rychleji a udrží požadovanou teplotu podstatně déle, zejména pokud vsadíte na porcelán s větší tloušťkou stěny. Kvalitní sklenice zejména ty vysoké se využívají na náročnější kávové nápoje – jedná se o caffè latte, kávy s likérem, vídeňskou kávu, různé varianty káv ledových a podobně.
Dobré espresso je základním stavebním kamenem valné většiny kávových nápojů. To opravdu dobré, pečlivě připravené a dotažené k dokonalosti poznáte snadno – má správnou velikost, drží si cremu a je naservírované tak, jak má.
Zásady pro servírování cappucina jsou striktně dané. Silnostěnný porcelánový šálek o objemu 150–180 ml s podšálkem ve stejném designu je zkrátka bezpodmínečně nutný. Profesionál vždy upřednostní více otevřený tvar šálku než pro espresso a v žádném případě vám napoj s vláčnou a elastickou pěnou neozdobí skořicí či kakaem bez vašeho vědomí. Cappucino se servíruje s malou sklenkou vody, případně cukrem či čokoládovým bonbónem.
Caffé Latté je typický nápoj do skla. Rozložení nápoje do tří vrstev je pastvou pro oči a tak by bylo škoda schovat tuto nádheru do porcelánu. Podává ve vysoké postupně se rozšiřující skleničce o objemu 250–300 ml. Skleněný podšálek a dlouhá lžička je samozřejmostí.
Café Corretto je v podstatě espresso s kapkou kvalitního destilátu. Espresso se servíruje ve skleněném šálku o objemu 60–90 ml. Destilát se podává zvlášť v malé skleničce, aby si host mohl do kávy přidat alkohol dle své chuti.
Kávových nápojů je nesčetné množství, pokud si ale pořídíte šálky z kvalitního porcelánu, několik designových vysokých sklenic a skleněných šálků, pak už nikdy neuděláte krok vedle.