Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

14. 05. 2018

Pravidla servírování kávy jsou striktně daná. Znáte je?

O tom, že dobrou kávu dělají především dobré suroviny – káva a voda, jsme již psali. Neméně významnou roli hraje také volba způsobu přípravy nápoje nebo přístroj samotný. Pokud chcete svůj kávový rituál dovést k dokonalosti, neměli byste zapomenout ani na správné servírování. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na to. Přešlap při servírování totiž může pokazit požitek i z té nejlepší kávy na světě.

 

 

 

 

Podle druhu kávového nápoje můžeme volit mezi dvěma materiály z nichž je servírovací nádobí vyrobeno. Klasické malé kávy jako espresso nebo cappucino je vhodné podávat v menším šálku z porcelánu. Pokud máte možnost, upřednostněte vždy porcelán před keramikou. Pohlcuje teplo rychleji a udrží požadovanou teplotu podstatně déle, zejména pokud vsadíte na porcelán s větší tloušťkou stěny. Kvalitní sklenice zejména ty vysoké se využívají na náročnější kávové nápoje  – jedná se o caffè latte, kávy s likérem, vídeňskou kávu, různé varianty káv ledových a podobně.

Dobré espresso je základním stavebním kamenem valné většiny kávových nápojů. To opravdu dobré, pečlivě připravené a dotažené k dokonalosti poznáte snadno – má správnou velikost, drží si cremu a je naservírované tak, jak má.

  • Šálek espressa je předem nahřátý, jedná se o porcelánový hrníček konického tvaru, který udrží dlouho teplotu kávy i její cremu. Konický tvar také optimalizuje uvolňování aroma, které se tak line přímo pod ctěný nos J. Objem šálku je obvykle 60-90 ml.
  • Podšálek ani lžička nesmí chybět. Správně připravené espreso má elastickou cremu, kterou můžete bez obav promíchat. Po vytažení lžičky z nápoje se crema opět spojí.
  • V malé konvičce dostanete nahřáté plnotučné mléko. Na smetánku v plastu zapomeňte! Studeným mlékem byste espresso znehodnotili.
  • K espresu patří sklenka s 1 deci vody pokojové teploty. Tu využijte na neutralizaci a pročištění chuťových pohárků před konzumací kávy nebo po dopití kávy za účelem kompenzace nahořklé chuti.
  • Pokud chcete hosta opravdu potěšit, přidejte ke kávě oříšek v čokoládě nebo sušenku, ocení to ;-)
  • Podle některých odborníků k pravému espressu nepatří cukr. V našich končinách se ale káva často sladí, pokud si chcete zachovat dekorum, zvolte jednotlivě balený třtinový cukr. Ten zkousne i zkušený barista.

 

 

Zásady pro servírování cappucina jsou striktně dané. Silnostěnný porcelánový šálek o objemu 150–180 ml s podšálkem ve stejném designu je zkrátka bezpodmínečně nutný. Profesionál vždy upřednostní více otevřený tvar šálku než pro espresso a v žádném případě vám napoj s vláčnou a elastickou pěnou neozdobí skořicí či kakaem bez vašeho vědomí. Cappucino se servíruje s malou sklenkou vody, případně cukrem či čokoládovým bonbónem.

Caffé Latté je typický nápoj do skla. Rozložení nápoje do tří vrstev je pastvou pro oči a tak by bylo škoda schovat tuto nádheru do porcelánu. Podává ve vysoké postupně se rozšiřující skleničce o objemu 250–300 ml. Skleněný podšálek a dlouhá lžička je samozřejmostí.

Café Corretto je v podstatě espresso s kapkou kvalitního destilátu. Espresso se servíruje ve skleněném šálku o objemu 60–90 ml. Destilát se podává zvlášť v malé skleničce, aby si host mohl do kávy přidat alkohol dle své chuti.

 

Kávových nápojů je nesčetné množství, pokud si ale pořídíte šálky z kvalitního porcelánu, několik designových vysokých sklenic a skleněných šálků, pak už nikdy neuděláte krok vedle.