ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Druhů káv je opravdu mnoho a ne každý má úplně jasno v jemných niancích jejich přípravy. Objednat si kávu v restauraci nebo kavárně pak nemusí být vždy tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Stačí, když obsluha nebo zákazník nemá úplně zažité kávové názvosloví a z jednoduchého a spontánního rozhodnutí „jít na kafe“, se stává boj.
Hned na úvod si pojďme ujasnit jeden zásadní fakt, který baristy a kávové odborníky zvedá ze židle už mnoho let. V Česku tak oblíbené „piccolo“ zkrátka neexistuje. Pokud nechcete hned v počátku číšníka naštvat, tak tento výraz raději vůbec nepoužívejte. A naopak, nabídne-li vám servírka s milým úsměvem „piccolo, raději vezměte nohy na ramena .
Pokud máte rádi silnou kávu o objemu 25-35 ml podávanou v demitasse šálku (objem 60-90 ml), jedná se o espresso. Připravuje se ze 7 g čerstvě namleté kávy s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund pod tlakem přibližně 9 barů a teplotě cca 90 °C. Espresso je základem přípravy mnoha dalšíchávových nápojů, o kterých si povíme níže.
Velice podobné espressu je ristretto. Připravuje se také ze 7 g kávy, která je ale v porovnání s kávou pro espresso jemněji namletá.Výsledný nápoj má objem pouze okolo 20 ml. Jedná se o chuťově nejsilnější a nejkoncentrovanější espresso nápoj.
Espresso doppio je dvojité espreso, které se připravuje z dvojnásobné dávky kávy i vody. Objem nápoje v šálku je tedy zhruba 60 ml a podává se v demitasse šálku nebo v šálku na cappuccino.
Základem kávového nápoje s názvem lungo je opět espresso. Správné lungo by vám měli naservírovat jako šálek klasického espressa s konvičkou horké vody, kterou si do šálku dolijete dle potřeby. Lungo se připravuje v poměru 1 díl espressa a jeden díl vody. Další variantou je americano, které se připravuje stejným způsobem ovšem v poměru 1 díl esppressa a 5 dílů vody.
Originální italské cappuccino obsahuje 30 ml espressa a horké mléko, na jehož povrch se položí 2 cm vysoká hutná pěna. Moderní variantou je cappuccino s velkým objemem mikropěny. Ta je více provázaná s mlékem a po napití vytvoří příjemný sametový pocit v ústech.
Caffè latte je směsí 30 ml espressa, které se přelije 210 ml (lze použít i více) mléka vyšlehaného do mikropěny. Podává se v šálku o objemu 280 ml a více. Latte macchiato se servíruje ve sklenici s objemem alespoň 250 ml a správně má mít viditelně oddělené vrstvy kávy, mléka a mléčné pěny. Připravuje se z našlehaného mléka, které se nalije do sklenice a po chvíli se od něj oddělí mléčná pěna. Následně do sklenice vlijeme 30 ml espressa, čímž vznikne ve sklenici třetí vrstva.
V dobré kavárně vám žádnou z uvedených káv neozdobí skořicí, pokud o to vysloveně nepožádáte. Výrazná chuť skořice totiž zaručeně překryje chuť skvěle (ale i špatně) připravené kávy.