ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Na téma káva a zdraví existuje spousta článků, názorů i výzkumných studií. Ta, které se chceme věnovat dnes, je prací týmu z Jefferson University ve Philadelphii. Vědci tvrdí, že horká káva je zdravější než tak zvaná káva za studena známá jako Cold Brew, o které jsme psali zde.
Cold Brew neboli káva připravovaná za studena získala na popularitě díky tvrzení, že má podstatně příznivější hladinu pH pro lidský organismus. Káva připravovaná za studena tak měla být řešením pro lidi, kteří se potýkají s překyselením organismu. Toho se samozřejmě chytilo mnoho výrobců a díky příslibu eliminace problémům s trávením a pálením žáhy se zejména v Americe rozjel výnosný byznys se směsmi pro přípravu kávy za studena.
Nyní ovšem studie vědců z Jeffersonovy univerzity ve Philadelphii prokazuje, že kyselost v obou nápojích je stejná. Kromě toho obsahuje horká káva více antioxidantů. To nás zarazilo, protože bychom si bývali mysleli, že právě horká voda část prospěšných látek „zničí“. Tento výzkum naopak dokládá, že horká voda umožní extrahovat z kávy více antioxidantů. Právě antioxidanty, tedy látky, které chrání buňky proti účinkům volných radikálům, patří vedle kofeinu k nejvýznamnějším látkám v kávě.
Přestože z této studie vyplývá, že je zdravější horká káva než káva připravovaná za studena, jedno je jasné. Cold brew je rozhodně přijatelnější a zdraví prospěšnější varianta studené kávy než jsou ochucované ledové kávy připravované z instantních směsí a doplněné o sladké sirupy či zmrzlinu.