Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

08. 01. 2018

Nejlepší káva je ta čerstvá. Víte, jak ji správně uchovávat?

Kávové třešně jsou plody kávovníku a pro mnohé překvapivě tedy ovoce. Tak jako každé jiné ovoce je i káva nejlepší čerstvá. Existuje mnoho a mnoho zaručených rad, jak udržet kávu dlouho v dobré kondici s výbornými chuťovými vlastnostmi a omamným aroma. My jsme pro Vás vybraly ty, které se skutečně vyplatí dodržovat.

 

 

Abychom byli schopni kávu šetrně uchovávat a dopřát si nápoj optimální kvality, je třeba dodržet několik zásad již při samotném nákupu. Dejte přednost kávě zrnkové, kterou namelete až bezprostředně před samotnou přípravou nápoje. Celá zrna podstatně lépe uchovávají chuť a aroma kávy.  Pokud ale z jakýchkoli důvodů upřednostňujete kávu mletou, neklesejte na mysli. Následující pravidla vám pomohou udržet i mletou  kávu ve skvělé kondici.  Mějte na paměti, že je vždy  je lepší koupit menší balení kávy, které jste schopni v dohledné době spotřebovat. Kávou otevřenou několik měsíců návštěvu neuctíte.

 

Skladování kávy není velká alchymie. Dodržovat pár pravidel se ale vyplatí.


Kávu uchovávejte v pokojové teplotě a chraňte ji před sluncem a vlhkostí, předejdete tak změně v chuti a ztrátě aroma. Pokud je vámi zakoupená káva balená ve vakuovaných zapečetěných sáčcích nebo v plechovkách jako naše káva Induban Gourmet, je otázka skladování vyřešena. V opačném případě si pořiďte například dózu s vakuovou pečetí, která při každém zavření vytvoří v nádobě vakuum a zabrání tak oxidaci kávy. Dbejte na to, aby dóza nebyla ze skla, slunce kávě škodí stejně  jako změny teplot. V dnešní kuchyni plné spotřebičů proto myslete na to, že by nádoba s kávou neměla být umístěna v blízkosti trouby, lednice a dalších tepelných zdrojů.

 

Uchovávání kávy v mrazáku  má své zastánce i odpůrce. Pokud patříte do první skupiny, minimalizujte objem vzduchu a vlhkosti prostředí, ve kterém kávu skladujete. Naplňte vzduchotěsnou nádobu kávou až po okraj a uzavřenou nádobu obalte několika vrstvami  alobalu. Tím minimalizujete přístup vzduchu. Dbejte na konstantní teplotu v mrazáku a pokud kávu z mrazáku jednou vyndáte, spotřebujte ji co nejdříve. V žádném případě ji znovu nemrazte. Chuť i aroma by vzaly za své.