ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Opravdu kvalitní káva chutná skvěle pouze zalitá vodou bez jakýchkoli dalších ochucovadel. Ale ruku na srdce, kdo z nás si občas život neosladí dobrým cappuccinem nebo latté.
Mléko a káva k sobě zkrátka a dobře patří. Jsou lidé, kteří si kávu bez mléka nedají vůbec. Víte ale jaké mléko použít, jak ho připravit a skladovat?
Mléko kávu přirozeně zjemňuje, proto je vhodné vybírat pro tyto nápoje kávu s výraznější chutí. Když chceme vytvořit nápoj nejlepší kvality, potřebujeme pochopitelně kávu nejlepší kvality. Stejně tak vybíráme i mléko. V každém případě je třeba se zcela vyhnout mlékům sušeným, která chuť i aroma kávy vyloženě kazí. Nejlepších chuťových vlastností docílíte, použijete-li v chladících boxech prodávané „čerstvé mléko”. Trvanlivé mléko naopak chuť kávy poněkud potlačí a nedodá požadovanou sladkost.
Pokud chcete ještě více zdůraznit sladkou a jemnou chuť mléka, je ideální ho napěnit horkou parou. Použijete-li mléko plnotučné, vytvoříte menší množství pěny než u mlék polotučných a nízkotučných. Pěna bude ovšem hladká, krémová a velmi chutná. Poměrně dobře lze napěnit i mléka ořechová či mléko bez laktózy.
Důležité je dbát i na správné skladování mléka. Napěnit lze pouze mléka čerstvá, která mají většinu doby použitelnosti ještě před sebou. Mléko uchovávejte v neprůsvitných obalech a v každém případě jej mezi použitími odkládejte do ledničky. Jinak může dojít k degeneraci bílkovin, které pak znemožní efektivní napěňování.
5 tipů, jak mléko nejlépe napěnit:
1. Mléko a konvička na napěňování musí být důkladně vychlazené.
2. Konvičku naplníme mlékem maximálně do poloviny.
3. Trysku s horkou parou držíme těsně pod hladinou až do doby než získáme potřebný objem mléka.
4. Následně nakláníme konvičku ze strany na stranu. To je zásadní pro krémovou texturu a sjednocení mléka v kompaktní hmotu.
5. Trysku vypínáme po dosažení ideální teploty, ta by neměla přesáhnout 65 ⁰C u kravského a 60 ⁰C u rostlinného mléka.