ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Ledová káva je trend. A není divu. Letní teploty jako v červenci nás posledních pár let zahřívají od dubna až do konce září a ne každý má v parných dnech chuť na šálek horké kávy. Oblíbenost ledové kávy tak roste a fantazii se meze nekladou. Připravit ji můžete na mnoho a mnoho způsobů. Které jsou nejoblíbenější a jak je připravit jako profesionál?
Klasické frappé je doma ve slunném Řecku. Poprvé ho připravil v podstatě náhodou zaměstnanec firmy Nestlé Dimitris Vakondios, který na propagačním stánku firmy představoval studený čokoládový nápoj pro děti – v šejkru protřepal studené mléko a čokoládový prášek Nesquik. O pauze si chtěl připravit oblíbený šálek instantní kávy, ale teplou vodu neměl k dispozici. V šejkru proto zkusil smíchat instantní kávu se studenou vodou a byl překvapen, jak se nápoj napěnil a nabyl na objemu. Tak vzniknul národní řecký nápoj, který dnes známe především v podobě mixované studené kávy s velkou porcí ledu a cukrem (případně i s mlékem). Frappé je dnes v kurzu v různých obměnách i na Kypru a po celém Balkánu. V Bulharsku například připravují tento nápoj z instantní kávy a Coca-Coly, kterou používají k zalití kávy místo vody.
Skuteční kávoví fajnšmekři ovšem používají k přípravě ledové kávy šálek espressa z kvalitních kávových zrn. Využít můžete také kvalitní mletou kávu. Ledová káva připravená z kvalitního espressa chutná skvěle, ať už ji zkombinujete téměř s čímkoli :-). Mezi neoblíbenější ochucovadla patří led nebo ledová drť, mléko, domácí šlehačka, cukr, med, zmrzlina, čokoláda a různé likéry či sirupy. Máme pro vás tři recepty, které určitě vyzkoušejte:
Banánová ledová káva
Banánová ledová káva
1 velmi zralý banán
1 lžička javorového sirupu nebo směs cukru a vody
8 kostek ledu
1 šálek espressa
Mléko, banán a sirup rozmixujte tak, aby vznikla velmi jemná hmota. Naplňte dvě půllitrové sklenice kostkami ledu. Rozdělte šálek kávy do obou sklenic. Nahoru nalijte banánové mléko.
Ledová káva s likérem Amaretto
1 šálek espressa
8 ledových kostek
1 lžíce likéru Amaretto
1 lžička cukru
šlehačka a holandské kakao na ozdobení
Do šejkru dejte kostky ledu, cukr, Amaretto a espresso. Dobře protřepejte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte domácí šlehačkou a posypte kakaem.
Affogato
1 šálek espressa
1 kopeček smetanové zmrzliny (nejlépe vanilková nebo stracciatella)
Do dobře vychlazené skleničky dejte kopeček zmrzliny, který přelijte šálkem kvalitního espressa. V jednoduchosti je krása, že? :-)
Dobrou chuť!