Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem

25. 04. 2018

Ledová káva – tři nejlepší způsoby, jak ji připravit

Ledová káva je trend. A není divu. Letní teploty jako v červenci nás posledních pár let zahřívají od dubna až do konce září a ne každý má v parných dnech chuť na šálek horké kávy. Oblíbenost ledové kávy tak roste a fantazii se meze nekladou. Připravit ji můžete na mnoho a mnoho způsobů. Které jsou nejoblíbenější a jak je připravit jako profesionál?

 

 

Klasické frappé je doma ve slunném Řecku. Poprvé ho připravil v podstatě náhodou zaměstnanec firmy Nestlé Dimitris Vakondios, který na propagačním stánku firmy představoval studený čokoládový nápoj pro děti – v šejkru protřepal studené mléko a čokoládový prášek Nesquik. O pauze si chtěl připravit oblíbený šálek instantní kávy, ale teplou vodu neměl k dispozici. V šejkru proto zkusil smíchat instantní kávu se studenou vodou a byl překvapen, jak se nápoj napěnil a nabyl na objemu. Tak vzniknul národní řecký nápoj, který dnes známe především v podobě mixované studené kávy s velkou porcí ledu a cukrem (případně i s mlékem). Frappé je dnes v kurzu v různých obměnách i na Kypru a po celém Balkánu. V Bulharsku například připravují tento nápoj z instantní kávy a Coca-Coly, kterou používají k zalití kávy místo vody.

Skuteční kávoví fajnšmekři ovšem používají k přípravě ledové kávy šálek espressa z kvalitních kávových zrn. Využít můžete také kvalitní mletou kávu. Ledová káva připravená z kvalitního espressa chutná skvěle, ať už ji zkombinujete téměř s čímkoli :-). Mezi neoblíbenější ochucovadla patří led nebo ledová drť, mléko, domácí šlehačka, cukr, med, zmrzlina, čokoláda a různé likéry či sirupy. Máme pro vás tři recepty, které určitě vyzkoušejte:

 

Banánová ledová káva

 

Banánová ledová káva

1 šálek mléka

1 velmi zralý banán

1 lžička javorového sirupu nebo směs cukru a vody

8 kostek  ledu

1 šálek espressa

 

Mléko, banán a sirup rozmixujte tak, aby vznikla velmi jemná hmota. Naplňte dvě půllitrové sklenice kostkami ledu. Rozdělte šálek kávy do obou sklenic. Nahoru nalijte banánové mléko.

 

 

 

Ledová káva s likérem Amaretto

1 šálek espressa

8 ledových kostek

1 lžíce likéru Amaretto

1 lžička cukru

šlehačka a holandské kakao na ozdobení

 

Do šejkru dejte kostky ledu, cukr, Amaretto a espresso. Dobře protřepejte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte domácí šlehačkou a posypte kakaem.

 

 

 

 

 

Affogato

1 šálek espressa

1 kopeček smetanové zmrzliny (nejlépe vanilková nebo stracciatella)

 

Do dobře vychlazené skleničky dejte kopeček zmrzliny, který přelijte šálkem kvalitního espressa. V jednoduchosti je krása, že? :-)

 

Dobrou chuť!