Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

20. 11. 2017

Kvalita vody a chuť kávy spolu neodmyslitelně souvisí

 

Voda je druhou nejvýznamnější složkou při přípravě kávy. Tvoří 98-99 % obsahu nápoje a je tedy zřejmé, že její kvalita má zásadní vliv na chuť připraveného nápoje.


 

V každém případě by měla být voda čirá a bez zápachu. Nelze ovšem jednoznačně říci, zda je vhodnější voda tvrdá nebo měkká. Jak už to tak bývá, ideální stav je někde uprostřed.

Příliš měkká voda bez obsahu minerálů extrahuje kávu příliš, což může způsobit hořkou a kyselou chuť. Naopak velmi tvrdá voda je často natolik nasycená minerály, že nemá dostatečnou kapacitu kávu extrahovat a vy pak získáte vodnatý nápoj s nepříliš valnou chutí a aroma.

 

Jak tedy kontrolovat kvalitu vody a docílit její optimální kvality?

 

Připravte si dva šálky s vaší oblíbenou kávou Santo Domingo. Pro přípravu jednoho, využijte vodu z kohoutku. Druhý šálek připravte z vody balené. Ochutnávejte obě kávy a pozorně porovnávejte chutě. Je-li káva z kohoutkové vody nahořklá nebo vnímáte nepříjemnou aciditu, pak je pravděpodobné, že je voda příliš měkká. V případě nevýrazné vodnaté kávy, bude voda z kohoutku tvrdá. V tomto případě je optimálním řešením filtrování vody pomoci jednoduchého domácího filtračního zařízení. Můžete si pořídit filtrační konvici s aktivním uhlíkem nebo filtrovací soupravu, kterou nainstalujete přímo do rozvodu vody. Docílíte tak výrazného zlepšení chuti doma připravované kávy a současně se vyhnete produkování odpadu z vody balené v plastu.