Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 429,00 Kč (17,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

06. 08. 2018

Kdy říct ano kávě bez kofeinu

Jsou situace, kdy člověk začne zvažovat, zda je pro něj vhodné pít kávu. Impulsem k takovým úvahám je obvykle těhotenství, zjištění vysokého krevního tlaku nebo pocity bušení srdce po kávě. Pijete-li kávu opravdu často nebo máte-li problémy s odbouráním kofeinu z těla, možná přemýšlíte, zda pro vás nebude ideální volbou káva bezkofeinová. I ta totiž může dobře chutnat a navíc v ní stále zůstává mnoho cenných antioxidantů.

 

 

Kofein se při výrobě kávy odstraňuje ze zelených zrn ještě před pražením a to nejčastěji dvěma způsoby. Evropským nebo Švýcarským vodním procesem.

 

Evropský proces využívá k odstranění kofeinu z kávových zrn chemikálii zvanou dichlormetan. I když se po jeho použití zrna promývají, 100% odstranění chemické látky zkrátka není možné. Tímto způsobem dochází k odstranění až 97 % kofeinu z kávových zrn. Výhodou této metody je, že má minimální vliv na chuť a aroma.

 

Šetrnější je tak zvaný Švýcarský proces, který k odstranění kofeinu využívá síly aktivního uhlíku a horké vody. Zrna se namáčejí ve vodě tak dlouho, dokud se kofein ze zrn do vody neodloučí. Aktivní uhlík, který se následně využívá jako filtr, pak kofein vstřebá. Touto metodou je ze zrn odstraněno až 100 % kofeinu. Spolu s ním ovšem z kávy vlivem dlouhého namáčení odchází éterické oleje, což má vliv na chuť a aroma kávy.

 

I přes uvedené nevýhody se bezkofeinová káva bezesporu hodí pro osoby, kterým zdravotní stav nedovolí velký přísun kofeinu. Kromě kardiaků, osob trpících vysokým krevním tlakem a těhotných se jedná také o osoby trpící úzkostí nebo problémy se spánkem dobrou zprávou je, že bezkofeinová káva si zachovává skoro tak vysoký obsah antioxidantů jako káva klasická. A zůstává v ní malé množství dalších minerálů jako je hořčík, draslík a vitamín B3.

 

Obecně ale platí „všeho s mírou“. Pokud nejsou vaše potíže velmi vážné, pak vám s největší pravděpodobností šálek kvalitní kávy denně neublíží. Pokud trváte na bezkofeinové kávě, vybírejte tu vyrobenou pomocí švýcarského procesu.

 

Na zdraví :-)