ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Dominikánská republika vyváží ve srovnání s jinými producenty jen malé množství vyprodukované kávy. Většinu totiž spotřebují místní obyvatelé, kteří si na jedinečnou domácí kávu potrpí a ne nadarmo ji označují za elixír života.
Počátky pěstování kávy v Dominikánské republice se datují do první poloviny osmnáctého století. Za tu dobu se dostala kvalita kávy na špičku. Jedinečné klima a pečlivý způsob pěstování, sběru i šetrného zpracování přináší výsledky.
V Dominikánské republice se pěstuje výhradně arabika. Až 90 % produkce zastupuje odrůda Typica. V menším rozsahu se pěstuje odrůda Bourbon, Catuai, Caturra a Mundo Novo. Vzhledem k nestálému počasí, nepravidelným srážkám a vysokým nárokům na kvalitu probíhá sběr těch nejzralejších kávových třešní téměř po celý rok – obvykle od září až do května.
Mezi nejznámější pěstitelské oblasti patří Neyba s typicky lehkou citronovou kávou, dále Valdesia a Cibao. Skutečným kávovým rájem je ovšem oblast zvaná Barahona. Nachází se v jihozápadní části ostrova a vyniká naprosto jedinečnými klimatickými podmínkami, které oblast předurčují k pěstování kávy nezaměnitelné kvality. Jedná se zejména o celoroční deště, teplé oceánské proudy a mírné pasáty, které zajišťují extrémně dlouhé vegetační období a pomalý proces zrání kávových třešní. Právě pomalý proces zrání stojí za plnou a sladkou chutí kávy z oblasti Barahona. A když se k dokonalým klimatickým podmínkám přidá šetrný způsob zpracování formou mokrého procesu, nemůže vzniknout jiná káva než velmi jemná a delikátní. Káva z této proslulé oblasti je zkrátka jedinečným gurmánským zážitkem. Vyniká plnou sladkou chutí s nízkou aciditou, jemnými čokoládovými tóny a omamným aroma.
Ochutnejte i vy na www.cafesantodomingo.cz/eshop