Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

23. 01. 2018

Káva spojuje lidi po celém světe. Vedle vody je nejrozšířenějším nápojem.

Káva se ze své původní vlasti, Etiopie, rozšířila v průběhu 15. až 18. století  do celého světa.  Dnes ji milují obyvatelé všech kontinentů. Bez výjimky. Ale jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Pestrost přípravy tohoto omamného nápoje je dechberoucí.

 



Káva se připravuje mnoha způsoby, za použití nesčetného množství ingrediencí a v neposlední řadě je součástí rituálů a mnoha různých společenských událostí. Pojďme nahlédnout pod pokličku těch nejznámějších i zcela originálních národních kávových nápojů.

 

Královnou  prvorepublikových kaváren je bezesporu vídeňská káva. Její počátky jsou spojeny s vůbec prvními kávovými zrny ve střední Evropě koncem sedmnáctého století. Připravuje se z espressa s horkou vodou a kopce šlehačky do vysoké průhledné sklenice a v ideálním případě k ní patří kus tradičního sacher dortu.

 

Obyvatelé evropských severských států jsou velmi náročnými spotřebiteli kávy. A co je překvapivé,  spotřebují více než 10 kg kávových zrn na osobu ročně. To je dvakrát více než dokáží zkonzumovat Italové. Oblíbeným kávovým nápojem je ve Finsku Kaffeost, které se podává se sýrem z kravského, kozího nebo sobího mléka. Poté, co kávu dopijete, vylovíte sýr ze dna šálku lžičkou. Švédská typická a chuťově velmi výrazná káva nese jméno grug. V otevřené měděné nádobě se vaří směs vody a hrubě mleté kávy tak dlouho, dokud není krémově hustá.

 

Jednoduchá rovnice „Itálie = espresso” vystihuje vše potřebné. Maličká rychle připravená káva s výrazným aroma je v Itálii na denním pořádku. Typickým snídaňovým nápojem je pak cappuccino, které se připravuje z espressa a dokonale napěněného mléka. Pro Italy je příkladem jedinečně harmonického poměru kávy a mléka.

 

Také v Americe je espresso velmi oblíbené. K jeho přípravě se ovšem využívají mnohem silněji upražená zrna. Oblíbené jsou také kombinace kávy s brandy, hřebíčkem nebo pomerančovým sirupem. Známé, i když ne tak hojně podávané, je Caffé Americano, které údajně vymysleli američtí vojáci za druhé světové v Itálii. Na jejich vkus bylo místní espresso příliš silné, a tak si jej dolévali horkou vodou.

 

Turecká káva byla v roce 2013 zapsána do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Typická černá a velmi silná káva se vaří z velmi jemně mletých zrn v džezvě, kde se nechá třikrát vzkypět. Oblíbené je také ochucení kardamonem nebo skořicí. Nápoj se podává se v maličkých šálcích bez ouška, naplněných napěněnou kávou pouze do dvou třetin.

 

 

V Thajsku se obchod s kávou rozmáhá sice až od poloviny 20. století, o to je ale intenzivnější. Typická je káva s ledem, pořádnou dávkou cukru a kondenzovaným mlékem. Opravdovou raritou je pak tzv. sloní káva. Stejně jako je tomu v případě cibetek, využívá se enzymů v žaludku slonů, které rozkládají proteiny obsažené v kávových zrnkách a dodávají jí jemnější chuť.

 

Neobvyklá ale lahodná a chutí připomínající tiramisu. Taková je vietnamská krémová káva, do které se přidává vaječný žloutek, kondenzovaného mléko, cukr, máslo a nesmí chybět také  šlehačka.

 

K etiopské kávě neodmyslitelně patří společenské zvyky. Pozváním na šálek kávy projevuje hostitel hostům neobyčejnou čest a samotná příprava kávy je doslova obřadem, který trvá dvě hodiny. Ceremoniál začíná pražením zelených zrn, která se následně v hmoždíři rozdrtí na prášek. Ten se nasype do konvice s ohřátou vodou a celkem 3x se převaří. Když dojde k poslednímu varu, hostitel kávu rozlije do miniaturních šálků. Tradiční káva se ochucuje solí, máslem s ostrým kořením.

 

Také v Dominikánské republice je káva nepostradatelnou součástí společenského života.

Dominikánci moc dobře vědí, co je dobré, proto využivají k přípravě nápoje takřka výhradně domácí produkci kávy a pečlivě dodržují tři pravidla. Přo přípravu kávy využívají výhradně čerstvě pražená a bezprostředně před použitím mletá zrna. Dbají na správnou kvalitu vody (blíže zde) a čistotu použitých nádob. Posledním ale neméně důležitým kritériem pro příparu perfektní dominikánské kávy je správná teplota vody. Použivá se voda přesně po dosažení bodu varu.Typický dominikánský nápoj zvaný "long espresso" je totiž tak dobrý právě proto, že využívá tlaku páry k dokonalé extrakci chuti z kávových zrn.

 

Ochutnejte a dejte nám vědět, jaká káva je vaše nej :-)

www.cafesantodomingo.cz/eshop