ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Výstřední novinka nebo prima nápad, který se stane součástí našich životů? Už jste slyšeli o žvýkání nebo pojídání celých kávových zrn?
Zastánci tohoto způsobu konzumace kávy vyzdvihují jako hlavní výhodu rychlý příliv energie. Antioxidanty neztrácejí vlivem horké vody na síle a svou kofeinovou injekci stále po ruce. Stačí si zabalit pár zrnek a kávu si dopřejete kdykoli a kdekoli. Při časté konzumaci kávových zrnek se navíc zvyšuje hubnoucí účinek kávy. Objevují se i názory, že pojídání kávových zrnek v průběhu dne je nejlepší způsob jak pomalu ale natrvalo zhubnout. A kolik takových zrnek můžete za den pořádat? Odborníci tvrdí, že 200-400 miligramů kofeinu zdravému člověku neublíží. Toto množství odpovídá asi 33 zrnkům pražené kávy. A to už je slušná dávka :-).
Je tu ale i pár nevýhod. Při pojídání celých pražených kávových zrn se do těla dostávají i karcinogenní látky, které při pražení vznikají. S ohledem na značnou kyselost, může také u citlivějších jedinců způsobovat nevolnost a bolesti břicha. Zelená kávová zrna mají zase hořkou nepříjemnou chuť a jsou hodně tvrdá.
A co vy, zkoušeli jste už pojídat celá kávová zrnka nebo vám to připadá jako nesmysl?