Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem

25. 10. 2019

Káva jako chemický koktejl. Svět se zbláznil …nebo?

Pokud byl náš poslední článek trochu překvapivý, tak dnes si jdeme rovnou pro přídomek „bizarní“. Káva bez kávových třešní a voňavých pražených zrnek? Je to vůbec možné? A chceme takovou kávu pít? To jsou otázky, které by nás ještě včera nenapadly ani ve snu. Jenže …

 

 

 

 

Víte, že existuje nápoj označovaný jako káva a přitom nemá pra nic společného s kávovníkem, kávovými třešněmi a praženými kávovými zrnky? Světlo světa spatřil v USA a jmenuje se Atomo káva. Jako káva chutná, vypadá, voní a obsahuje i obdobné množství kofeinu. V podstatě jde ale o chemickou směs vyrobenou v laboratoři na základě poznatků o preferencích milovníků kávy. Nápoj se skládá ze stovek chemických sloučenin, jako jsou aromatické látky, příchutě, kyseliny, alkoholy a další.

Ptáte se stejně jako my, proč vůbec někdo takovou věc vyrábí? Hlavním důvodem jsou údajně klimatické změny. Vyšší teploty pak způsobují příliš rychlé zrání, hořkost a nižší kvalitu kávových třešní. A kolik to všechno stálo? Celková investice na vývoj a uvedení tohoto nápoje na trh vyšla na 3,5 milionu dolarů. Co vy na to?

Milovníky tradiční s láskou pěstované kávy asi tenhle chemický koktejl spíš vyděsí.  Dali byste si nebo je pro vás tradiční, poctivá a sluncem provoněná káva víc než mix z laboratoře?