ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Ačkoli se na trhu objevují výrobky více či méně inspirované tradiční portugalskou kávovou limonádou, nedáme dopustit na domácí výrobu. Kupovaný nápoj v plechovkách má totiž s kávou pramálo společného. A tak jsme se vydali svou cestou…
Říká se ji Mazagran a její historie sahá až do poloviny devatenáctého století. Tahle tradiční kávová limonáda je oblíbená především v Portugalsku, ale její sláva se pomalu šíří do celé Evropy. Proč? Je jednoduchá, má zajímavou chuť a především je neuvěřitelně osvěžující.
Kombinace studené filtrované kávy, citronu a perlivé vody není v Česku právě obvyklá. Jenže štěstí přeje odvážným a tak jsme ji zkusili. A k čemu jsme došli? Jemná kombinace citrusových tonů s naší dominikánskou kávou skvěle ladí. Nejlépe chutná se stoprocentní arabikou Café Santo Domingo připravenou za studena jako COLD BREW. Možností je ale více. Co budete potřebovat?
Kávu v ideálním případě připravte jako cold brew – recept najdete zde. Jednodušší a rychlejší je příprava limonády z vychlazené filtrované kávy, případně i espressa. Cukrový sirup vyrobíte svařením cukru a vody v poměru 1:1. Směs povařte zhruba 5 minut a poté slijte do sklenice. V temnu vám sirup vydrží velmi dlouho, takže ho klidně vyrobte najednou větší množství. My jsme si ho připravili z půl kila cukru a půl litru vody.
Do sklenice dejte pár kostek ledu, přelijte je 1-2 lžičkami cukrového sirupu a přidejte pár kapek citronové šťávy. Zalijte vychlazenou kávou a sklenici podle chuti dolijte sodovkou. Experimentovat můžete například s limetkou nebo citrusovými džusy. Takových 60 ml grepové šťávy udělá hořký nápoj ještě více osvěžujícím.
Jdete do toho s námi?