Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem

31. 07. 2019

Jak s úsměvem přežít horké dny? Zkuste tradiční kávovou limonádu

Ačkoli se na trhu objevují výrobky více či méně inspirované tradiční portugalskou kávovou limonádou, nedáme dopustit na domácí výrobu. Kupovaný nápoj v plechovkách má totiž s kávou pramálo společného.  A tak jsme se vydali svou cestou…

 

 

 


Říká se ji Mazagran a její historie sahá až do poloviny devatenáctého století. Tahle tradiční kávová limonáda je oblíbená především v Portugalsku, ale její sláva se pomalu šíří do celé Evropy. Proč? Je jednoduchá, má zajímavou chuť a především je neuvěřitelně osvěžující.

 

Kombinace studené filtrované kávy, citronu a perlivé vody není v Česku právě obvyklá. Jenže štěstí přeje odvážným a tak jsme ji zkusili. A k čemu jsme došli? Jemná kombinace citrusových tonů s naší dominikánskou kávou skvěle ladí. Nejlépe chutná se stoprocentní arabikou Café Santo Domingo připravenou za studena jako COLD BREW. Možností je ale více. Co budete potřebovat?

 

  • 120 ml vychlazené filtrované kávy
  • sirup ze třtinového cukru
  • čerstvou šťávu z citronu
  • sodovku
  • led

Kávu v ideálním případě připravte jako cold brew – recept najdete zde. Jednodušší a rychlejší je příprava limonády z vychlazené filtrované kávy, případně i espressa. Cukrový sirup vyrobíte svařením cukru a vody v poměru 1:1. Směs povařte zhruba 5 minut a poté slijte do sklenice. V temnu vám sirup vydrží velmi dlouho, takže ho klidně vyrobte najednou větší množství. My jsme si ho připravili z půl kila cukru a půl litru vody.

 

Do sklenice dejte pár kostek ledu, přelijte je 1-2 lžičkami cukrového sirupu a přidejte pár kapek citronové šťávy. Zalijte vychlazenou kávou a sklenici podle chuti dolijte sodovkou. Experimentovat můžete například s limetkou nebo citrusovými džusy. Takových 60 ml grepové šťávy udělá hořký nápoj ještě více osvěžujícím.

 

Jdete do toho s námi?