Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

21. 05. 2018

Frenchpress - krok kupředu pro milovníky klasického turka

Espresso hraje v Česku mezi kvalitními kávovými nápoji prim. Existuje ovšem i mnoho jiných a neméně dobrých způsobů, jak připravit kávu špičkové kvality. Jedním z nich je frechpress.

 

 

Frenchpress nebo také “cafetiére” je známé zařízení jehož vznik je spjat s francouzským regionem Provence. Mezi jeho hlavní přednosti patří jednoduchá a rychlá příprava. Kvalitativně se tento způsob přípravy vyznačuje tím, že se voda s kávou pasírují sítkem, aniž by došlo k odstranění oleje, který dodává kávě výraznou texturu.

Frenchpress ocení zejména ti, kdo si nejvíce pochutnají na klasické zalévané turecké kávě, ale rádi by se posunuli co se kvality kávy o krok dál nebo řeší zdravotní problémy. Káva  do frenchpressu se na rozdíl od turka mele na velmi hrubo a extrahuje se jen 4 minuty. Při delším louhování se u turecké kávy do nápoje uvolňují látky, které nepřejí našemu trávení. Dále třísloviny a dřevité látky, které vytvářejí hořkou a svíravou pachuť, karcinogeny a kofein. A to nezní dobře…

Prvotřídní frenchpress přitom připravíte snadno:

  • Filtrovanou vodu přiveďte k varu a nechte chladnout přímo v konvici cca 2 minuty na 92-96°C.

  • Namelte si na hrubo (hrubost by měla odpovídat cukru krystal) kvalitní zrnkové Café Santo Domingo. Na každých 100ml vody budete potřebovat 6g kávy.

  • Do nádobky nasypte odpovídající množství kávy a zalijte vodou až k „zobáčku“.

  • Kávu dobře promíchejte hned při zalití a nechte extrahovat 3-4 minuty. Po té kávu znovu opatrně zamíchejte – stačí jen na povrchu.

  • Píst nádoby stlačte jemně dolů. Cílem rozhodně není vymáčknout z kávy všechnu vodu, protože tyto poslední zbytky vody obsahují látky a chutě, které chuti ani zdraví rozhodně neprospívají.

  • Celý obsah frenchpressu přelijte do připravených šálků a servírujte.

Cena frenchpressu je velmi příznivá. Pohybuje se od stovky do tisíce korun a samozřejmě platí, že je otázkou kvality materiálu. Vyberte si nádoby ze skla se sítkem na tyčce z nerezu a neuděláte chybu.

 

Dobrou chuť a vlastně i na zdraví :-)