Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 259,00 Kč (10,36 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem

02. 07. 2018

Džezva - jedinečná atmosféra pravé turecké kávy

O džezvě mnoho kávomilců slyšelo, málokdo však kávu připravovanou v džezvě ochutnal. Tato prastará metoda přípravy kávy pochází z Turecka a k zalévanému českému „turkovi“ má nesmírně daleko. Historie přípravy této pravé turecké kávy sahají až do15. století a dodnes je způsob přípravy prakticky zachován a praktikován beze změn. A to zejména v Turecku a dalších zemích blízkého východu, ale také v severní Africe a v Indii.

 


K přípravě se využívá na prach jemně umletá káva, samozřejmě voda a dzežva, malá konvička z velmi tence tepané mědi s dlouhou rukojetí. K nápoji patří také cukr a koření. Obvykle se podle tradice používá kardamom, s čokoládou, vanilkou nebo chilli ale chybu neudáte.

 

  • Džezvu dejte na sporák a nechte v ní svařit 20 ml vody, lžičku cukru a lžičku kořen.
  • Dolijte džezvu vodou do 2/3 nádoby a přidejte velmi jemně namletou kávu (asi 6-7 g na 50 ml vody).
  • Káva by se neměla začít vařit, vyčkávejte pozorně, až se nádoba začne plnit pěnou. Když pěna dosáhne okraje džezvy, odeberte nádobu z vařiče a když opadne, položte nádobu znovu na vařič a tento postup opakujte dvakrát i třikrát.
  • Po posledním vzkypění položte džezvu mimo sporák a nechte asi minutu stát, aby se sedlina usadila na dně nádobky.
  • Kávu nalévejte do malých předehřátých šálků. Určitě znáte obřadní nalévání z výšky, přibližování k šálku a následné oddalování. Tady je tento způsob rozhodně na místě.

Příprava v džezvě je specifická, specifické jsou tedy i vlastnosti takto připravené kávy. Co do množství kofeinu, nemá káva z džezvy přemožitele. Díky tomu, že se sedlina neodděluje od nápoje a navíc se do kávy přidává koření, vzniká nápoj velmi silný a intenzivní.  Ačkoli jakékoli koření a cukr chuť kávy mění a většina baristů jejich využití považují za barbarství, tak k džezvě a tradici pravé turecké kávy zkrátka neodmyslitelně patří.

 

K pravé turecké kávě se také váže mnoho společenských rituálů. Má svou symboliku při veselých i smutečních životních událostech a také jím dává hostitel najevo svou pohostinnost. Kávu obvykle připravuje přímo před zrakem hosta, který moc dobře ví, že odmítnutí nabízené kávy je považováno za neslušné.