ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Arabika je odrůda kávy, která pochází ze stále zeleného stromu, kávovníku arabského. Tyto pečlivě kultivované stromy nerostou jen v Dominikánské republice, ale najdeme je asi v 60 zemích světa. V globálním měřítku se arabika považuje za chuťově kvalitnější druh kávy než robusta.
Semena kávovníku arabského vysazují místní farmáři ve školce, kde během devíti měsíců vyrostou v malé stromky s 12–16 listy. Následuje přesun na plantáž, kde dospívají do věku 3–5 let, než začnou poprvé kvést a plodit ovoce známé jako kávové třešně. Ty nejkvalitnější kávovníky rostou ve stínu nebo pod zataženou oblohou. Kávovník arabský není milovníkem vysokých teplot. Ideální je pro něj 15–25 ºC, a tak se zeměpisnou šířkou blížící se rovníku roste nadmořská výška vhodná pro jeho pěstování až do 2 000 m. n. m. Právě v Dominikánské republika je svým vlhkým klimatem a ideálním složením půdy velmi vhodná pro pěstování kávy.
Každá třešeň kávovníku obsahuje dvě zploštělá semena, z nichž se zpracováním stávají kávová zrna. Někdy se ale vyvine jen jedno ze dvou semen, a to pak nemá plochou stranu. Těmto zvláštním semenům se podle tvaru říká „perlová“.
Kávovník arabský dorůstá v Dominikánské republice 3–4 metrů, ale obvykle se stromy seřezávají na výšku okolo 1,5 metru, aby se usnadnilo převážně ruční sklízení plodů. Někdy sběrači sklízejí přezrálé i nezralé plody a cokoli mezi tím v jednom zápřahu. Jindy se v průběhu sklizně ke stromu několikrát vracejí a vždy trhají jen ty nejzralejší plody tak jako u kávy Santo Domingo.
Pokud je strom dobře ošetřován, vyprodukuje jeden kávovník arabský za sezonu 1–5 kg plodů, přičemž na 1 kg kávových zrn je třeba asi 5–6 kg plodů.
Než se ale zrnková káva dostane do vašeho kávovaru, presovače nebo mlýnku na kávu a vy si vychutnáte svůj šálek kávy, uteče ještě dlouhá doba plná náročné, ale především krásné a voňavé práce. O tom už ale v dalším článku.