Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59,00 Kč (2,36 €)
skladem
naše cena 79,00 Kč (3,16 €)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249,00 Kč (9,96 €)
skladem
naše cena 299,00 Kč (11,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

03. 10. 2017

Arabika vs. robusta. Tohle je deset hlavních rozdílů

 

Dva hlavní typy kávovníku se liší botanickými i chemickými vlastnostmi. Pojďme se podívat, jak tyto vlastnosti ovlivňují specifickou chuť kávových zrn.

 

 

CHROMOSOMY

I když se to může zdát příliš vědecké, tak právě dvojnásobný počet chromosomů arabiky (44)  oproti robustě (22) stojí za množstvím odrůd a plnosti chuti arabiky.

KOŘENOVÝ SYSTÉM

Arabika má hluboký kořenový systém, který je náročný na kvalitu půdy – zejména její hloubku a propustnost. Naopak robusta se svým rozsáhlým mělkým kořenovým systémem nevyžaduje tak kvalitní půdu, ale je náročnější na vydatné srážky.

KLIMA

Kávovníky arabské prospívají v mírném klimatu okolo 600 – 2 000 m.n.m s teplotami
15-25 º C a nižším ale pravidelným množstvím srážek. Přesně takové klima poskytuje území Dominikánské republiky, kde se pěstuje především prémiová arabika. Káva je přitom základní dominikánskou plodinou. Robusta zase preferuje teploty vyšší
(až k 30 º C) s častým a vydatným deštěm v nadmořské výšce 0 – 900 m.n.m.

PĚSTOVÁNÍ

Arabika je, narozdíl od odolné robusty, velmi citlivá a vyžaduje od pěstitelů, mnohem více péče včetně sledování průběhu zrání kávových zrn a změn počasí.

SKLIZEŇ

Farmáři pěstující arabiku čekají  na svou první sklizeň 5–6 let. Naproti tomu robusta poprvé plodí už po 2–3 letech. Rozdílný je většinou také typ sběru. Zralé kávové třešně arabiky mají sklony brzy opadávat, musí se proto sbírat opatrně ručně. Na plantážích
s odolnou robustou se využívá strojový sběr plodů, který je mnohem levnější než sběr ruční.

 

 

OBSAH CUKRU

Nejlepší zrna arabiky, ze kterých je vyrobena káva Santo Domingo, obsahují až  dvojnásobné množství cukru oproti robustě. Nízký obsah cukru v zrnech robusty způsobuje poněkud tvrdou  a nahořklou chuť.

OBSAH OLEJE

Díky vysokému obsahu oleje mají zrna arabiky hladkou a pružnou textutu, která vytváří tenkou a rovnoměrnou cremu s hustou strukturou. Crema je pak velmi trvanlivá a vysoce elastická (když ji posuneme lžičkou, vrátí se zpět a opět uzavře povrch nápoje). Robusta je typická až o třetinu nižším obsahem oleje v zrnech a vytváří tmavší cremu s řídkou osnovou. Bublinky brzy „splasknou“ a pěna opadne. Crema robusty je ovšem vysoká a dlouho udrží cukr, což způsobuje, že ji mnozí laici považují za kvalitnější.

OBSAH KOFEINU

Zrna robusty obsahují oproti arabice až dvojnásobné množství kofeinu. Ačkoli je kofein znám svými povzbuzujícími účinky, má i řadu účinků nepříznivých - zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls a podobně. Naše arabika Café Santo Domingo je tedy šetrnější k vašemu zdraví a můžete si s naprostým klidem dopřát za den i více než jeden či dva šálky výborné kávy.

KVALITA

Prémiová káva Café Santo Domingo je 100% arabika a v šálku poskytuje jemnou, plnou a mírně kyselkavou chuť. Vyniká svým jedinečným aroma. Většina kávy z Dominikánské republiky je praná, což poukazuje na její celkově vysokou kvalitu. Robusta dozrává ve srovnání s arabikou podstatně rychleji, nevyžaduje takovou péči jako arabika a její kvalita je výrazně nižší. Také má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Robusta je stále hlavní surovinou pro výrobu méně kvalitních instantních káv.

CENA

Z všech výše uvedených informací jasně vyplývá, že arabika klade podstatně vyšší nároky na pěstování. Vyžaduje více péče farmářů i lepší podnebí, což se promítá do ceny, která je oproti robustě výrazně vyšší. Za vyšší cenu ale získáte mnohem lepší aroma i samotnou chuť.

 


Dostali jste při čtení tohoto článku chuť na pravou dominikánskou kávu? Navštivte náš e-shop a vyberte si mletou nabo zrnkovou kávu dle libosti.



NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ