Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 679,00 Kč (27,16 €)
skladem
naše cena 149,00 Kč (5,96 €)
skladem
naše cena 289,00 Kč (11,56 €)
skladem

11. 06. 2018

Aeropress - jednička mezi domácími přístroji na přípravu kávy

 

Přístrojů na přípravu kávy je mnoho. Od těch nejjednodušších mechanických až po složité tlakové stroje. Aeropress je jakousi kombinací filtrace a tlakové přípravy. Rozhodně ale není kompromisem. Právě naopak. Aeropres získává mezi kávovými fajnšmekry posledních pár let na oblíbenosti.

 

 

Ačkoli je na špičce zájmu většiny Čechů espresso, málokdo si může dovolit takový přístroj, který by mu maximum chuti nabídl i doma. Za deset ani patnáct tisíc špičkový presovač zkrátka nepořídíte. Mnoho vyznavačů kvality se proto uchyluje k poněkud tradičnějším způsobům přípravy kávy pomocí filtrování nebo stlačování. Zajímavou možnost nabízí poměrně nový vynález, kterým je aeropress. Skládá z plastového válce s pístem, do spodní části se vkládá papírový filtr. Příprava kávy je v něm rychlá a čištění přístroje překvapivě snadné. Nezajímavá není ani cena, která se pohybuje od 700 do 1 000 korun a sadu 350 kusů filtrů pořídíte za necelé dvě stovky.

 

Na kávu z aeropressu je ideální použít světleji praženou kávu, kterou umelte trošku hruběji  než na espresso. Zalévá se převařenou vodou zchlazenou na pouhých 80 stupňů.  Po zalití je dobré kávu zamíchat a ihned začít protlačovat pístem. Za dvě minuty máte hotovo i s čistěním přístroje.

 

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala J. Vneste do přípravy kávy trochu alchymie. Pohrajte si s chutěmi a aroma. Vyzkoušejte různé hrubosti mletí kávy a délku stlačování stejně jako u frenchpressu.

 

Zdá se vám, že mezi frenchpressem a aeropressem není rozdíl? Pravda je, že rozdílů je mnoho. Někteří zapřisáhlí příznivci se stále drží frenchpressu. Mnoho milovníků dobré kávy ale přesedlalo na aeropress hned z několika důvodů:

 

  • Aeropress využívá tlaku, čímž zdokonaluje kvalitu extrakce kávy.
  • Díky kratší době extrakce obsahuje výsledný nápoj ještě mnohem méně látek, které mají neblahý vliv na naše trávení, tříslovin a podobně.
  • Káva je mletá jemněji a umožňuje extrahovat více chuti.
  • Aeropres vyčistíte podstatně snadněji.

 

Video s návodem pro přípravu kávy v aeropressu najdete zde