ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Kokosovník ořechoplodý je až 30ti metrová palma. Jejím plodem je kokos a nepřeháníme, když tvrdíme, že je fascinující. Využití kokosu je totiž výjimečné pestré. Ty tam jsou časy, kdy jsme v Česku znali jen ten sušený strouhaný nebo jsme se o Vánocích dlátkem pokoušeli dostat k často nepříliš čerstvému mléku z celého plodu.
Mezi kokosové TOP patří v dnešní době kokosový olej, který se používá v kosmetice i kuchyni. Zajímavý a zatím velmi málo známý je kokosový ocet, o kterém jsme psali zde. Mimořádné vlastnosti má také přírodní nerafinovaný kokosový cukr. Málokdo ví, že se nevyrábí z plodu kokosovníku, ale v jeho květů. Konkrétně z jejich nektaru. A tady je 6 důvodů, proč jím nahradit bílý řepný nebo i třtinový cukr.
1/ Velmi nízký glykemický index
Glykemický index o potravinách říká, do jaké míry zvyšují hladinu cukru v krvi. Čím vyšší glykemický index je, tím více musí slinivka břišní vyplavit do krve po jídle inzulínu a tím větší sklo k ukládání tuku organismus má. Kokosový cukr má glykemický index okolo 30-40, což je zhruba polovina oproti bílému řepnému cukru (60) nebo medu (90). Přírodní kokosový cukr je také vhodnou alternativou pro diabetiky.
2/ Šetrné zpracování
Zdravý selský rozum i vědecké studie říkají, že méně zpracované suroviny jsou pro naše zdraví lepší než složité průmyslové produkty. Kokosový cukr jednoznačně patří do první zmíněné kategorie. A jak se vyrábí? Okvětí kokosové palmy se ručně nařízne. Nektar takto získaný z okvětí se následně zahřívá, aby se odpařila přebytečná voda. Pak už se hmota jen rozdrtí a kokosový cukr je na světě. Žádné chemické přísady, pouze jednoduché fyzikální ošetření panensky čistého nektaru. No není to radost?
3/ Vysoký obsah minerálů
Díky šetrnému zpracování a výjimečnému složení nektaru je kokosový cukr skutečně plný živin. A to i ve srovnání s přírodním třtinovým cukrem. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, zinek, železo, draslík a hořčík. Za zmínku stojí obsah 14 druhů aminokyselin a vysoké množství antioxidantů.
4/ Obsahuje Inulín
Inulín není žádný „bratr“ inzulínu. Jedná se o nerozpustnou vlákninu, která slouží jako prebiotikum. Podporuje zdraví zažívacího systému, působí v prevenci rakoviny tlustého střeva, regulaci krevního Inulín ve stravě podporuje zdraví zažívacího traktu a bojuje proti obezitě. Mimo jiné má pozitivní vliv na udržení vhodné míry krevního cukru.
5/ Je praktický
Rozhodnutí nahradit řepný nebo třtinový cukr tím kokosovým, není složité. Stačí si prostě vybrat kvalitní kokosový cukr a v poměru 1:1 jím stávající sladidlo nahradit. Je stejně sladký, stejně se skladuje a navíc prokazuje službu vašemu zdraví.
6/ Příjemná chuť
Kokosový cukr má velmi jemnou chuť. Nese známky karamelové příchuti, ale je opravdu tak jemný, že rozdíl nepoznáte. A když, tak jen v tom dobrém :-)