ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Přestože kultura kávy v Česku kvete, jsou na trhu stále ještě podniky, kterým je lepší se obloukem vyhnout. Víte, jak odlišit zrno od plev?
1/ ČISTOTA
Základním předpokladem dobré kavárny a tedy dobré kávy je čistota. V upatlaném a špatně udržovaném stroji pochopitelně dobrou kávu připravit zkrátka nejde. Nejdůležitejší roli hraje čistota uvnitř stroje. Tu budete ale ověřovat jen stěží, že . Zaměřte se tedy na zevnějšek. Odradit by vás měl:
2/ DOBRÁ KÁVA, ČERSTVÁ KÁVA
Dobrému baristovi záleží na čerstvosti kávy. A dobrý barista se rád pochlubí, je-li jeho káva opravdu čerstvá. Měli byste se tedy dozvědět, kdy byla káva upražená. Stejně tak je dobré znovu pohlédnout na kávovar a ujistit se, zda mele kávu přímo do páky. Nikoli do zásobníku na půl dne předem. Mezi namletím a použitím tak totiž káva ztratí chuť i aroma.
3/ VZHLED KÁVY
Nenápadně omrknout kávu u sousedního stolu není od věci. Samozřejmě ještě předtím, než si objednáte . Vyžaduje to trochu citu pro věc, ale může se vám to opravdu vyplatit. Jeden pohled na espresso prozradí mnohé. Správná crema je bohatá a pevná. Je-li crema tmavá, pak bude káva přepálená. Světlá a řídká crema zase předvídá, že dostanete vodový nápoj bez chuti a vůně.
4/ PŘÍJEMNÁ OBSLUHA
Atmosféru dobré kavárny dělá také obsluha. Pohodový úsměv na tváři je dobrou předzvěstí, že si svou chvilku náležitě užijete.